söndag 15 februari 2015

Upplevelsebaserat lärande är fantastiskt

Training from the back of the room beskriver styrkan i upplevelsebaserat lärande, jag kan bara instämma med att det är ett fantastiskt sätt att lära sig nya saker på. Jag och en kollega bestämt oss för att göra om en introduktionsutbildning på 1,5 timme till att använda oss av byggstenarna Connections, concepts, concrete practice och conclusion. Nedan beskriver jag om hur vi gjorde. 

Vi hade sedan tidigare ett presentationsmaterial för utbildningen som vi utgick ifrån men väl vid presentationen hade vi tagit bort ca 15 onödiga slides. Vi renodlade innehållet och behöll det viktigaste.

Vi inledde utbildningen med en fråga som deltagarna fick reflektera över. 

Den såg ut såhär: 


På bordet fanns lappar utskriva som deltagarna fick göra egna noteringar på för att sedan diskutera med varandra. Ted Gärdestad och Björn Skifs hördes i bakgrunden som spelades ifrån mobilen!

Vi drog igång och lät deltagarna presentera sig själva och även vi. Därefter körde vi teori och efter 10 minuter bröt vi för att involvera deltagarna. Där de fick reflektera och fundera med grannen bredvid sig om egna erfarenheter på temat team.

Vi rullade vidare till huvudpunkten, vilket i vårt fall var vår systemutvecklingsmodell IRMA. Vi körde teori och genomgång av de fem principer som vår modell består av, därefter fick de en uppgift. I par fick de i uppgift att bygga ihop bilden som vi hade gått igenom och skriva ner de som de kom igång ifrån bilden ovh de viktigaste inom varje princip.

De såg ut såhär:Därefter fortsatte vi med reflektionsfrågor och avslutade introduktionen med en summering och uppmanade alla att ge oss återkoppling på upplägget av introduktionen.
Såhär blev återkopplingen: 
Det var väldigt roligt att hålla denna introduktion - det passade väldigt väl att använda inslag av connections, concepts, concrete practice och conclusion.

Min största lärdom ifrån detta är hur viktigt det är med meningsfullt innehåll. Vad är det jag egentligen vill förmedla? Vilket är den viktigast informationen som jag vill nå fram med? Det är enkelt att stå där framme och prata och nåt ut, men frågan är om jag når fram? Därför 
tror stenhårt på upplevelsebaserat lärande för att nå fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar