fredag 6 februari 2015

Bokcirkel - andra omgången "Connections"

I torsdags morse träffades vi för andra omgången bokcirkel av Training from the BACK of the room! Den här gången hade vi läst kapitlet som handlar om Connections, eller "Knyta an" som vi kom överens om var den bästa svenska översättningen. Knyta an handlar om hur vi startar upp en kursdag och ser till att lärandet börjar direkt när deltagarna kliver in genom dörren (eller ännu hellre redan innan när de förbereder sig). Att deltagarna knyter an till varandra, till ämnet, till sina personliga mål och till resultatet.

Vi kör ett upplägg med Lean Coffee som funkar utmärkt för en bokcirkel. Vad vill vi prata om? Vi föreslår ämnen, röstar och sen kör vi igång diskussionerna.

Den här morgonen var vi på hugget och hann med många intressanta ämnen:

  • Warm-ups, alltså förberedelser innan, när kan man använda det och vilka fördelar/nackdelar ser vi?
  • Hur knyter vi an till de personliga målen på ett bra sätt? Och vad gör man när målen inte alls stämmer med det man tänkt lära ut?
  • Hur gör man egentligen vid det första ögonblicket när deltagarna kommer in? Behövs verkligen skriftliga instruktioner för första övningen?
  • Isbrytaren - är den död? Och blir det inte lite tråkigt med dessa "knyta-an-övningar"? Vi kom fram till att isbrytaren fortfarande behövs, men att det är bättre att vrida till övningarna så att man också får det här "knyta-an" värdet.

Dagens bonus var också Madeleines "give-away" - tjusiga och användbara #agilecoffee bokmärken!Att läsa en bok på det här sättet i grupp är ju helt överlägset att läsa på egen hand, eller vad tycker ni? Man får chans att reflektera, vända och vrida på insikterna på ett helt annat sätt. Vi fortsätter 2015 i samma anda - mer nätverkande och lärande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar