torsdag 12 november 2015

Helping as theater: Three kinds of helping roles (kapitel 4)

Ytterligare en kreativ torsdagsmorgon med bokcirkel!

Det här gången hade vi läst kapitel 4 i vår bok Helping, som handlade om tre typer av roller som man kan ha som "hjälpare".

  • Experten som ger information eller tjänster
  • Doktorn som diagnostiserar och medicinerar
  • Processkonsulten som bygger relation och kartlägger vilken  hjälp som egentligen behövs
Det här blev ämnena som vi hann med idag:Vi konstaterade att det inte alltid är lätt att hitta rätt roll i varje situation, det kan vara lätt att hamna i doktor-rollen och komma med lösningar för fort. En intressant diskussion var kring det här att man ibland kan uppleva att man sätter sig i skuld när man blivit hjälpt och då kanske avstår ifrån att be om hjälp, "What will it cost to accept help?". 

Boken är full av insikter och tar en del tid att läsa och reflektera kring. Vi saknar ibland mer konkreta och handfasta råd. För att omvandla boken till ett praktiskt verktyg skulle vi behöva en enkel "lathund". Till exempel med frågor att ställa sig inför och under ett hjälpsamtal för att ta reda på vad den hjälpsökande egentligen behöver hjälp med. Kanske växer det fram något sånt när bokcirkeln fortsätter...

Till nästa gång läser vi kapitel 5: Humble Inquiry: The key to building and maintaining the helping relationship. Vi ses nästa gång torsdag den 26 nov. Nu finns även en kalender här på bloggen så det är lätt att se när vi träffas. 

Verkar det här jättekul men du har inte hängt med på bokcirkeln tidigare? Det finns plats, så köp en bok, läs ikapp och kom till Non solo bar den 26:e!


1 kommentar:

  1. Stereolithography uses an ultraviolet laser that draws on the surface of liquid thermoset resin to create hundreds of skinny layers until last parts Humidifiers for Bedroom are formed. Direct metal laser sintering uses a fiber laser system that draws onto a surface of atomized metal powder, welding the powder into totally dense metal parts. We created a detailed guide to resin substitutes for ABS, PC, PP, and different commonly molded thermoplastics. Get this quick reference guide to discover your surface finish options throughout our six 3D printing applied sciences.

    SvaraRadera